• Barangaroo

    small and large scale elements retain character This project envisaged a new life for the redundant dockyards at the western edge of the Sydney CBD, now known as Barangaroo. It proposed major and small-scale elements without erasing the character of the area. Large-scale elements such as the wharves and the Argyle Cut contrast small scale finely textured terrace housing of the 19th century in the adjacent Rocks precinct. The scheme continues this contrast with a dramatic large scale urban park rising up to the level of the adjacent terrace houses. A canal-side housing precinct, a housing laboratory, is designed by different architects with the latest innovations in environmentally friendly row housing. Nearby is a zone of commercial office buildings with a fully accessible and a public green roof-scape. A large park rises from sea level with an urban beach and pool. Small visually connected spaces create intimate spaces for different user groups. A necklace of piazzette link these to pedestrian laneways, canals and streets.
    Location: Sydney Partners: Terragram and Monckton Fyfe Status: International Design Competition, 2005